Ingredienten
4 personen
Roti
- 300g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakingsoda
- 300ml water
- 4 theelepels olijfolie
Vulling
- 1 grote kruimige aardappel
- 0.5 teentje knoflook
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl zout en peper/piment
- beetje olie of boter
Bereiding
- 1Doe het zelfrijzend bakmeel in de kom en meng dit met de bakingsoda en olijfolie. Maak een kuiltje en voeg de helft van het water toe. Begin met kneden, Voeg de rest van het water beetje bij beetje toe.
- 2Voeg water toe als het deeg te droog is. Je zult uiteindelijk nog zeker 100 ml extra water toevoegen. Je mag ook wat extra olijfolie toevoegen als het deeg niet zacht genoeg is. Blijf kneden (minimaal 20 minuten), hoe beter het gekneed is, hoe zachter de roti wordt. Het deeg moet echt soepel en elastisch zijn.
- 3Als het deeg zacht is, leg je het weer terug in de kom en maak je kleine deukjes waar je de olijfolie in doet. Leg een schone ietwat natgemaakte theedoek over de kom heen en laat het deeg minimaal 30 minuten rusten.
- 4Ga verder met de vulling voor de rotiplaat. Kook de aardappel gaar. Stamp of prak deze fijn en doe er een klontje boter of olie bij.
- 5Pers of stamp de knoflook en meng dit met de geprakte aardappel. Voeg ook komijn en zout toe en meng goed. Proef hoe het smaakt, de komijn moet overheersen, dus mocht dat niet zo zijn, voeg wat extra toe. Naar wens: extra zout of een beetje zwarte peper.
- 6Als het geheel te droog is, voeg wat olijfolie of boter toe. Het mengsel moet smeuïg zijn en zeker niet droog. De vulling maakt de rotiplaat extra lekker dus zorg ervoor dat dit veel smaak heeft.
- 7Nu ga je weer verder met het deeg: nadat het deeg minimaal 30 minuten heeft gerust, verdeel je het deel in vier gelijke delen waar je bolletjes van maakt.
- 8Doe een beetje bloem op je handen en de plek waar je werkt. Pak een van de bolletjes, druk het plat en maak er een kuiltje in. Vul dit met 1 eetlepel van de vulling. Maak het kuiltje dicht en rol het bolletje over je plank.
- 9Nu ga je met een deegroller dit bolletje uitrollen tot een ronde roti. Eerst rol je met korte fikse kracht en daarna rek je voorzichtig de plaat uit tot hij rond is.
- 10Verhit ondertussen een gietijzeren pan of tawa (roti pan) op hoog vuur en smeer deze in met olie. Leg je roti in de pan en smeer de bovenkant gelijk in met olie. Zodra dit is gedaan keer je de roti en smeer je de andere kant in. De roti hoeft echt maar heel kort in de pan en moet zacht blijven, dus mag geen zwarte plekjes hebben.
- 11Leg de rotiplaten op een bord en dek af met een vochtige theedoek. Dit zal ervoor zorgen dat de roti zachter wordt.
- 12Smakelijk eten!