Surinaamse Baka Bana

Ingredienten

3 personen

  • 3 bakbananen
  • 200g zelfrijzend bakmeel
  • 50g maizena of rijstmeel
  • 50g suiker
  • 1 tl zout naar smaak
  • water of kleurloze limonade met prik (om beter te rijzen)
  • zonnebloemolie

Bereiding

  • 1Doe het zelfrijzend bakmeel in een beslagkom met de suiker en het zout. Voeg daar beetje bij beetje water of water met bubbels aan toe zodat het beslag niet gaat klonten.
  • 2Het beslag moet niet te dik, maar ook niet te dun zijn. Zoals pannenkoekenbeslag dat aan de dunne kant is. Het is een kwestie van experimenteren tot je de juiste dikte hebt. Het moet net aan de banaan blijven hangen.
  • 3Schil en snij de bakbananen, Halveer ze en snij ze in de lengte in vier langwerpige stukken.
  • 4Verhit in een wok of hapjespan een flinke laag zonnebloemolie. De baka bana moet kunnen 'zwemmen' tijdens het bakken.
  • 5De olie moet echt heel erg heet zijn. Test dit met een klein beetje van het beslag. Dit moet direct omhoog komen en bakken.
  • 6Dompel nu de bananen in het beslag en doe ze met 4 tegelijk in de pan. Temper dan enigszins het vuur, omdat anders de binnenkant niet gaar wordt.
  • 7Na ongeveer 5 minuten is de baka bana klaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • 8Smakelijk eten!