Vietnamese bun bo hue

Vietnameese Bun Bo Hue

Vlees

Hoofdgerecht

Vietnam

2 uur

Recepten overzicht

Ingredienten

4 personen

Bouillon

  • 500g runderriblappen of sukadelapjes
  • 500g varkensbeenham
  • 1,5l runderbouillon
  • 1 ui (doormidden gesneden)
  • 2 stengels citroengras (je gebruikt alleen de onderste 10 centimeter, niet de droge uiteinden)
  • 5 blaadjes kaffir lime
  • 2 centimeter gember (in dikke plakken)

Chilipasta

  • 3 el olie
  • 3 el annattozaad (evt. weg te laten als je het niet kunt vinden)
  • 2 el gedroogde rode peper (of meer/minder, afhankelijk van hoe pittig je de soep wilt)
  • 1 el citroengras (geraspt)
  • 2 tenen knoflook (zeer fijn gehakt)
  • 2 sjalotten (zeer fijn gehakt)
  • 1 tl trassi

Bun bo Hue

  • 400g rijstnoedels (liefst ronde i.p.v. platte)
  • 1 tl (palm)suiker
  • 2 el vissaus
  • sap van 1 limoen
  • lente uien
  • coriander
  • Thaise basilicum
  • taugé

Bereiding

  • 1Braad het rundvlees kort en beenham aan in wat boter of olie. Doe het vervolgens in een grote soeppan. Voeg 2 liter water en 1,5 liter warme bouillon toe (of iets meer, tot het vlees helemaal onder staat).
  • 2Om de smaken uit het citroengras goed vrij te laten komen, ‘kneus’ je hem door er een paar flinke meppen op te geven (bijvoorbeeld met een deegroller). Doe vervolgens het citroengras, met de ui, kaffir lime leaves en gember in de pan. Laat het vlees op heel laag vuur in 3 á 4 uur gaar sudderen.
  • 3Maak de chilipasta. Je hebt deze pas nodig als het vlees gaar is, maar je kunt hem van tevoren maken. Bak alle ingrediënten voor de chilipasta 3 á 4 minuten in de olie, tot de sjalotjes gaar zijn. Let op: als je annattozaad gebruikt, verhit deze dan eerst alleen in de olie (zonder de andere ingrediënten). Zodra de olie rood kleurt, zeef je hem. De annattozaden gooi je weg, en vervolgens bak je de andere ingrediënten in de rode olie.
  • 4Als het vlees klaar is: haal het uit de pan en zet even apart. Zeef de bouillon. De ingrediënten waarmee je de bouillon op smaak hebt gebracht (ui, citroengras, kaffir lime en gember) kun je weggooien.
  • 5Doe de bouillon terug in de pan en roer de chilipasta erdoor. Let op: laat de chilipasta altijd eerst wat afkoelen voor je hem in de bouillon doet, anders spettert het! Doe het stoofvlees terug in de pan. Laat alles ongeveer 20 minuutjes op laag vuur trekken.
  • 6Bereid ondertussen de vulling voor de soep: ◦scheur of snijd het rundvlees in stukjes. Snijd de Vietnamese worst in plakken (Let op: de meeste varianten zijn al gegaard, maar kijk goed of dit bij jouw worst ook echt zo is; ik bakte de mijne in een klein beetje olie nog wat aan). Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, tot ze beetgaar zijn (ze mogen nog best een beetje “springerig” zijn, niet slap). Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Haal de verse kruiden van de takjes en scheur in kleine reepjes.
  • 7Breng de bouillon op smaak met de vissaus, suiker en limoensap.
  • 8Doe in iedere soepkom een portie noedels en taugé. Schenk de bouillon erop. Doe in iedere kom een plak rundvlees en een paar plakjes beenham. Verse kruiden ( koriande, Thaise basilicum en lente uien) er bovenop: klaar is je Vietnamese bun bo Hue.
  • 9Smakelijk eten!