soorten rijst

Kent u werkelijk alle soorten rijst?

Er zijn veel soorten rijst. Misschien heeft u zelfs niet eens van alle soorten rijst gehoord. Maar hier leggen wij uit waar de rijst vandaan komt en wat voor soort rijst het is.

Basmatirijst.

Basmatirijst is een langkorrelige rijst. Haar naam heeft ze te danken aan haar verfijnde geur. Basmati is namelijk afgeleid van het woord ‘vasmati’ wat in het Sanskriet ‘geurig’ betekent. Deze rijst wordt geproduceerd in India en in de Himalaya. Deze rijst zie je veel in de keuken van Pakistan en Bangladesh

Kleefrijst (ketanrijst)

Kleefrijst neemt minder water op dan andere rijstsoorten. Na het koken wordt het lekker plakkerig door het hoge percentage zetmeel in de rijst. Hierdoor leent het zich uitstekend voor desserts zoals rijstpudding.

Pandanrijst

Pandanrijst, ofwel jasmijnrijst, heeft een langere korrel en komt uit Thailand. Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken.

Sushirijst

Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken. Daarom is deze rijst bijzonder geschikt voor het maken van sushi.

Breukrijst

Tijdens het oogsten, vervoeren en verwerken van rijst, breekt een deel van de korrels vanzelf af. Deze gebroken rijst wordt gescheiden en apart verkocht. Het voordeel van deze rijst is dat het gemakkelijk vocht en smaken opneemt. Het is sneller gaar dan andere rijstsoorten en leent zich uitstekend voor rijstepap en desserts.

Lontong

Lontong is Indonesische kleefrijst en wordt in Nederland verkocht in transparante zakjes. De rijst in de zakjes zwelt op tijdens het koken in ruim water. De ontstane rijstussentjes worden, nadat het is afgekoeld, in plakjes of blokjes gesneden. Je kunt lontong koud, maar ook opgewarmd eten.

Online bestellen is momenteel NIET mogelijk.
Onze excuses voor het ongemak.

X